среда, 20. јануар 2016.

Inner Demon



Ko je i šta je Inner Demon?

Inner Demon je mali projekat koji sam osmislio sa svojim cimerom dok smo sedeli i ispijali popodnevnu kafu. Znate kako to obično ide: zasedne se, krene neka priča (standardne, neobavezne teme) i dođe se do ideje da budemo kreativni. Zapravo, sve to ide tako glatko kada se nađu u istoj prostoriji osobe sličnog temperamenta i pogleda na svet koje, pri tom, poznaju osobu koja će da realizuje naše ideje. ( Još jednom, sve pohvale fotografu i još jedno HVALA! )

Sad, ko je Inner Demon? To je ono sa čime svi živimo, naša mračna strana. Ono što nas tišti, muči, ono zlo u nama ( ne, nemojte da glumite svetce, svi smo mi ovde grešni ). Inner Demon je ono što smo kada ostanemo sami, između svoja četiri zida. Dakle, naš um.

Ovim projektom hteli smo da pokažemo postojanje obe strane u svima. Dobro i loše. Svetlo i tamu. Postojanje, obuzimanje i prihvatanje tamne strane našeg uma. Hteli smo da prikažemo ono što je očigledno, a opet vešto skriveno ispod maski koje pokazujemo svetu.

Gledajući ovaj set fotografija, vrlo jasno se može videti "dolazak" tamne strane. Naime, na početku smo uvek svetli, čisti, nevini, i lagano kroz život nam prilazi nase drugo ja, "lovi", hvata, muči, sve dok ne prihvatimo postojanje tog drugog ja i ne naučimo da živimo sa time.

Sve to se dešava u hodu, dok se trudimo da nam život ne pobegne, "mračno" u nama nas stigne. Lagano i neprimetno postaje deo nas. To "mračno" je skupina svih negacija u nama. Ono zlo, prevrtljivo, pokvareno, zavidno, nemoralno. To "mračno" je grešna strana nas.

Ono što je najbitnije je prihvatiti da smo to mi. Prihvatiti ono sto uništava perfekciju našeg postojanja i čini nas prelepim nesavršenim bićima. Tek kada prihvatimo to mračno u nama bićemo celina. Naravno, uvek se treba drzati balansa, jer belina je dosadna, sterilna, a crnilo opet previse zlo. Treba da živimo u unutrašnjem "sivilu".

Prihvatimo svoje demone, jer ma koliko loše izgledali bez njih ne možemo opstati u stvarnosti u kojoj živimo.

PROJEKAT INNER DEMON.


1 коментар:

  1. Gnothi seauton! (spoznaj sebe) beše urezano na ulazu proročišta u Delfima, u kojem je prva sibila, pred omfalosom, pupkom sveta , udahnuvši dah majke zemlje, zapevala najlepši ep o spoznaji.
    Ep koji je u sebe sažimao belo i crno, sveto i prokleto, jing i jang, eros i tanatos… I kažu da su je razumevali samo oni koji su spoznali oba principa, tj. sebe.
    Ovi drugi, okrnjenog iskustva, jednodimenzionalni ili, što bi u mom kraju rekli - oni “sa oglavom”, slepi kod očiju, odlazili bi zbunjeni.
    Sokrat je imao svog demona, Jung je taj deo naše ličnosti nazivao senkom, ti voliš da ga nazivaš Antibody… Drago mi je da si se zagledao u svoju tamnu stranu, jer je to prvi znak individuacije i zrelosti. Još draže mi je što postojiš i što mogu to da pratim…

    ОдговориИзбриши